16 Mart 2012 Cuma

"ÇOK YAŞA"MI O DA NE ?

       İnsan yaratılış itibariyle bazı özelliklere sahiptir ve hikmeti ilahinin tecellisiyle bu özellikler boş ve gereksiz değildir. Bunların hem maddi hemde manevi getirileri vardır.Misalen aksırmak; burun zarının ve nefes verme kaslarının sarsıntılı bir hareketiyle havayı bir anda ağızdan ve burundan dışarı atmaktır.Aksırma esnasında insan ister istemez kendini kasar.Bu sırada normalden fazla miktarda kan beyne hücum edip beyin için yeterli oksijeni ve glikoju temin edecektir.Aynı zamanda burundaki zararlı şeyler aksırmayla dışarı atıldığı için de vücutta bir rahatlama ve ferahlama meydana gelecektir.

       Böylesi hikmetli bir işin sonunda Allah Tealaya (c.c) şükretmek boynumuzun borcudur.Ne varki toplum şükür konusunda yozlaşmış ve bozulmuştur.Çoğu kişi "Elhamdülillah" yerine "çok yaşa" , "hayırlı yaşa",vs..gibi ifadeler kullanmaya başlamıştır.Halbuki bunlar karşımızdaki kişiye bir dua mahiyetindedir bu sözcüklerde Allah'a hamd söz konusu değildir.Nitekim Ebu Hureyre (r.a) den rivayetle Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur :

       
      “Şüphesiz Allah aksıranı sever, fakat esneyeni sevmez. Sizden biriniz aksırır ve Allah Teâlâ’ya hamdederse, onun hamdini işiten her müslümanın yerhamükellah demesi üzerine bir vecîbedir. Esnemeye gelince, o şeytandandır. Sizden birinizin esnemesi geldiği zaman, onu gücü yettiği kadar engellemeye çalışsın. Çünkü sizden biriniz esnediği zaman şeytan ona güler.” (Buhari)
 

     Aksırınca elhamdülillah demenin bir çok fazileti vardır.Bununla ilgili bir kaç hadis paylaşarak konumuzu sonlandıralım.

     * Aksırınca Elhamdülillah diyen, 70 türlü belâdan korunur.
     *Aksıran hamdetmemişse, hatırlatmak için Elhamdülillah de! Çünkü aksıranın hamdetmesi her derde devadır.
     *Aksırınca "Elhamdülillah" diyen gözağrısı görmez.
     *Aksırmak ALLAH'tan, esnemek şeytandandır.
     
     

Hiç yorum yok: